Wykorzystanie miesa drobiowego

Czy może być coś lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i jedzący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a zarazem nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt wysoki, inaczej podzieje na soczystości. Też w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w dobrej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby osiągnęło dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy większej liczbie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w dorosłej dawek, lub z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle dostępna w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, zatem nie jest lepszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje owo taki spory nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w życiu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.